Att infoga bilder i Open Office

Några studenter hade problem med att infoga Matlab-bilder i Open Office (här förkortat OO), så här kommer lite information. Sägas skall att jag själv inte använder OO och jag har dessutom inte tillgång till Z:s datorer (så jag kan bara testa detta i min miljö). Själv använder jag LaTeX för all texthantering (här är en introduktion från Wikipedia).

Efter att ha skapat plotten i Matlab kan man välja att spara den i flera olika format. Jag brukar använd EPS (Encapsulated PostScript) som för enkla bilder innehåller koordinater och linjedragningsdirektiv mellan koordinater. EPS-filen innehåller en beskrivning av det grafiska objektet (linjen) och man talar ofta om vektorgrafik. Så här kan en liten del av en EPS-fil se ut:

 899 4615 mt  899  389 L
 899  389 mt  899  389 L
1664 4615 mt 1664  389 L
1664  389 mt 1664  389 L

där mt är en förkortning för moveto och L väsentligen står för lineto (drag en linje hit). 899 4615 är koordinater för en punkt. EPS-formatet ger ofta hög kvalitet på en skrivare, eftersom koordinaterna finns i bildfilen och skrivaren bygger upp bilden linje för linje.

En annan grupp av format (gif, jpeg etc.) lagrar bilden som en (komprimerad) matris av bildpunkter; man talar om rastergrafik. God upplösning i bilden ger då upphov till stora bildfiler och utskrifterna brukar bli sämre än i EPS-fallet. En rät linje lagras inte som en beskrivning av en linje utan som en uppsättning bildpunkter (pixlar).

Man kan välja att spara Matlab-bilden genom att skriva ett print-kommando eller genom att Save As...-alternativet från bildens File-meny. I popup-menyn Save as type: kan man välja bildformat.

Alternativt kan man ge kommandon, t.ex.:

print -deps  bildfil.eps    ger en svartvit EPS-bild
print -depsc bildfil.eps    ger en EPS-bild i färg
print -djpeg bildfil.jpeg  ger en jpeg-bild (med en given upplösning och kompressionsgrad; båda dessa kan ändras)

help print      för fler alternativ och detaljer

För att infoga bilden i sitt OO-dokument går man till Infoga-menyn och väljer  Bild (Från fil...-alternativet). Om man inte har en EPS-fil med en preview-del (en rasterbild, med låg upplösning, av plotten) ser man (kanske) bara bildens konturer (en rektangel). Kanske, eftersom en del ordbehandlare kan skapa en preview-bild utifrån EPS-filen. När jag testar på min dator med OO version 2.0 ser jag bara en rektangel och lite text som talar om at Matlab har skapat bilden. Bilden kommer dock ut helt korrekt på skrivaren.

På Z:s datorer verkar det som om OO kan skapa en, lite förskjuten, preview-bild. Om den blir korrekt på skrivaren vet jag inte.

Om man inkluderar en jpeg-bild syns plotten i OO och det blir en korrekt, men lite suddigare, utskrift.