Aktuellt om Fourieranalys F2 våren 2000

Gamla tentor:

datum ps-fil pdf-fil lösn. (ps) lösn. (pdf)
980117 * * * *
980310 * * * *
980820 * *
990116 * *
990309 * *
990819 * *

Övningsprogram På websidan med övningar finns nu ett "uttunnat" självverksamhetsprogram. Jag har satt parentes på en del av uppgifterna. Det innebär naturligtvis inte att det är förbjudet att göra de andra uppgifterna heller. Det är ju alltid så att ju mer man övar, desto bättre blir man på att lösa varierade uppgifter.

Den flyttade räknevövningen (den som försvann i samband med CHARM) blir alltså nu på måndag den 21/2 kl. 15.15 i salarna ML2, FL11, ML7 och ML8.

Fel i labbeskrivningen Den frekvensmodulerade signalen bör ha utseendet cos( v t + a q(t)) (översätt "v" med "ny", "a" med "alpha", och "q" med "phi"). Men den andra signalen kan matas in, det är bara att resultaten blir mycket konstiga.

Om laborationen
Laborationsbeskrivning i ps-format och i pdf-format .
En del av laborationen består i att en datafil skall analyseras. Denna datafil genereras individuellt för var och en som hämtar det. Den som trycker på knappen nedan får en lång textfil.

Gör så här: Klicka på knappen nedan. Efter ett tag har en sida hämtats in till webbläsaren. Spara denna fil i textformat under namnet indata.m (till exempel)

Denna fil fungerar som en scriptfil att köras i matlab. Om man kör den filen i ett matlabfönster kommer det att finnas en heltalsvariabel som heter ftal, och en lång vektor som heter ins. Denna vektor innehåller signalen som skall analyseras med matlab. Talet ftal är ett indentifieringstal, som skall anges i laborationsrapporten.

Det tar en hel del tid att skapa och skicka den här fil.

Extraföreläsningen den 7/2 blir i sal H6 kl. 15.15.

Inför onsdagen den 2/2 vill jag att alla läser igenom kapitel 3.1. Jag kommer att gå igenom det bara som hastigast.

Extra föreläsning/övning. Egentligen inte extra, men vi skall ju ta igen den övning som gick bort tisdagen i läsvecka 1. Jag föreslår måndagen den 7/2 klockan 15.15. Hoppas att detta meddelande sprids till alla. Under föreläsningen den 31/1 kommer jag att ta reda på om det är ett tänkbart alternativ.
Den föreläsningen kommer att huvudsakligen att behandla den teori som hör samman med datorlaborationen: diskret fouriertransform (DFT) och snabb fouriertransform (FFT).

Måndagen den 31/1 Röran om Samplingsteoremet som uppstod idag kommer jag att försöka reda ut nästa måndag, den 7/2 på extraföreläsningen. Boken Kursboken är: G.B. Folland: Fourier analysis and its applications, Wadsworth & Cole 1999. Tyvärr har den inte kommit än, men skall enligt uppgift komma på måndag eller tisdag i läsvecka 1.
OBS Boken kommer att säljas i GD-foajen INNAN föreläsningen som börjar klockan 8. Var där i GOD tid. Priset är 440 kronor.

En lista med rättelser till problemsamlingen.

På grund av att en övningsgrupp var tom i onsdags gör vi ett försök med bara tre övningsgrupper i F2, och fortfarande en i Kf.

Onsdagen den 26/1 skall vi gå igenom bevisen till en rad satser om Fouriertransformen, speciellt den som handlar om inverteringsformeln. Det är bra om de flesta har läst igenom bevisen på min sida med "alternativa satser" innan dess.
På onsdag hoppas jag också kunna börja lite med den del som handlar om signalbehandling, huvudsakligen det som står i Kjell Holmåkers kompendium Tillämpningar av komplex analys och Fourieranalys. Det är alltså bra om alla tar med sig detta.


Bernt Wennberg <wennberg@math.chalmers.se>
Senast ändrad måndag 28 februari 2000