GÖTEBORGS UNIVERSITET
Matematisk-naturvetenskapliga
fakultetsnämnden

MAL610 Fördjupningskurs i matematik för lärare, 20 poäng

Mathematics, Teacher Education, Advanced Level, 20p

1 Kursens benämning, poängtal samt ansvarig institution.

Kursen benämns Fördjupningskurs i matematik för lärare och omfattar 20 poäng. Kursen ingår i programmet "Vidareutbildning av grundskollärare 4-9 Ma/NO till gymnasielärare Ma/Fy". Ansvarig institution är Matematik och datavetenskap.

2 Beslut om fastställande.

Kursplanen är fastställd av matematisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet 2000-05-11 efter samråd med Lärarutbildningsnämnden.

3 Syfte.

Den studerande skall fördjupa sina kunskaper i matematik och matematikdidaktik för att befrämja sin egen matematiska utveckling och sin framtida lärargärning.

4 Innehåll.

Delkurs 1. Analys, 15 poäng

Envariabelanalys Flervariabelanalys

Delkurs 2. Diskret matematik, 5 poäng

Logik Mängdlära Kombinatorik Relationer Funktioner Rekursion Grafteori Algebraiska strukturer

5 Uppläggning.

Kursen ges på distans med hjälp av datorkommunikation via Internet. De studerande förväntas arbeta både självständigt och i geografiskt bildade studiegrupper med stöd av kursansvarig handledare samt delta i de samlingar för hela gruppen som kan förekomma.
De flesta begreppen inom analysen är redan i viss mån bekanta för de studerande. I denna kurs ges precisa definitioner av dessa begrepp samtidigt som den intuitiva förståelsen av dem och förmågan att använda dem betonas.
I traditionella analyskurser ägnas stor tid åt att lära sig att utföra beräkningar för hand, t ex integrationsmetoder. Här tonas detta ned något; beräkningsmässigt enklare exempel används för att belysa teorin medan räknehjälpmedel används vid mer komplicerade beräkningar.
Eftersom analys är ett område av matematiken som vuxit fram ur naturvetenskapens behov kommer många uppgifter av tillämpningskaraktär att förekomma.
För båda delkurserna gäller att en viktig del av studierna utgörs av arbete med övningsuppgifter av olika slag och problemlösning med och utan räknehjälpmedel som dator och miniräknare, som framför allt används som metodiskt hjälpmedel för att åskådliggöra begrepp och undersöka matematiska samband. De datorprogram som är aktuella är allmänna verktygsprogram som kalkylprogram (t ex Excel), funktionshanterande program (t ex Graphmatica) och symbolhanterande program (t ex Derive) samt grafritande miniräknare.
Ämnesstudierna innefattar även ämnesdidaktiska inslag och verksamhetsförlagd utbildning förlagd till en gymnasieskola.

6 Kunskapskontroll och betygsättning.

Kunskapskontroll sker genom redovisningar och genom skriftliga eller muntliga tentamina om 5 poäng. Även andra examinationsformer kan förekomma. För godkänd kurs krävs godkända resultat på alla ingående obligatorier. Godkänd kurs bedöms med någon av betygsgraderna Godkänd och Väl godkänd.
Möjlighet till förnyad prövning ges vid underkänt prov. Student, som underkänts två gånger i prov för kurs eller del av kurs, har rätt att begära byte av examinator. Ansökan ställs till berörd institution.

7 Förkunskapskrav.

Kunskaper motsvarande kurserna MAL200 och MAL400.

8 Kurslitteratur.

Se bilaga.

BILAGA MAL610 Fördjupningskurs i matematik för lärare, 20 poäng

KURSLITTERATUR
Adams, Robert A.: Calculus: a Complete Course, 4th ed. Addison-Wesley, Don Mills, Ontario 1999.
Epp, Susanna S.: Discrete Mathematics with Applications, 2nd ed. PWS Publishing Company, 1994.
Cooney, Thomas J., Stephen I. Brown, John A. Dossey, Georg Schrage, Erich Ch. Wittmann: Mathematics, Pedagogy, and Secondary Teacher Education, Heinemann, NH 1999.
REFERENSLITTERATUR
Aktuella styrdokument för gymnasieskolan.
Aktuella rapporter från Skolverket.
Matematikterminologi i skolan. Utbildningsförlaget, Stockholm 1979.
Kenney, Margaret J. (ed.): Discrete Mathematics Across the Curriculum, K-12 (1991 NCTM Yearbook).

Last modified: Fri Aug 25 10:14:05 MET DST 2000