Skattekonsekvenser för tillfälligt anställda vid Chalmers

Denna sammanfattning avser tillfälligt anställda vilka skattemässigt anses bosatta i Sverige. En mera utförlig redogörelse finns presenterad på ekonomiavdelningens hemsida.

Chalmers anlitar ofta gästforskare, gästföreläsare, sakkunniga och opponenter på tidsbegränsade uppdrag/anställningar. Ersättning kan utgöras av lön/arvode, resekostnadsersättning samt ersättning för logi. Att lön och arvode utgör skattepliktig ersättning känner nog alla till. Mindre känt är måhända att även ersättning för resekostnader i samband med uppdragets/anställningens början och slut samt ersättning för logikostnader i Göteborg utgör skattepliktig ersättning. Detta hänger samman med att resorna betraktas som så kallade inställelseresor, vilka i skattehänseende behandlas på samma sätt som resor till och från arbetet. Att resorna företagits till och från uppdraget/anställningen medför att det inte kan vara fråga om tjänsteresor för Chalmers. Att Chalmers utgör s k tjänsteställe och att vistelse i Göteborg inte utgör tjänsteresa innebär också att ersättning för logikostnader är skattepliktig på samma sätt.

I flera fall kan man emellertid göra den bedömningen att gästen utför huvuddelen av arbetet i på hemorten (t ex opponenter, sakkunniga och vissa gästföreläsare förbereder ju ofta mycket på hemorten). Då har personen sitt tjänsteställe på hemorten och resan mellan hemorten och Chalmers är då en tjänsteresa och inte en s k inställelseresa. I dessa fall är ersättningen för resa och logi skattefri.

I de fall tjänsteorten är Chalmers (och inte hemorten) och resorna därmed är s k inställelseresor och ersättningen för resa och logi skattepliktig ersättning kan det vara bra att veta följande:

Enligt skattelagstiftningen får avdrag göras för omkostnader för intäkternas förvärvande. I samband med självdeklarationen föreligger därför avdragsrätt för kostnader enligt följande.

Resekostnader: Avdrag medges till den del resekostnaderna överstiger 7 000 kr/år. Beloppsgränsen gäller de totala resekostnaderna d.v.s. inklusive resekostnader i samand med annan tjänst. Reseavdraget för bil är begränsat till 16 kr/mil (år 2000) .

Logi: Avdrag för logikostnader medges oavkortat. För logikostnader saknas således den beloppsgräns som gäller för resekostnaderna.

Merkostnader: Avdrag medges för merkostnader för måltider och småutgifter på arbetsorten. Avdraget är ett s.k. schablonavdrag och medges med 90 kr/dag de första tre månaderna och därefter 54 kr/dag. Inte heller för dessa kostnader finns någon beloppsgräns.



Ansvarig för sidan: Marie Kühn
Senast uppdaterad: 12 mars 2002
Till gästsidan