Referensgruppen för datoranvändare



Minnesanteckningar 14 juni 2004

 

Närvarande:
Bo Johansson, ansvarig för datordrift på MV
Lill Andersson, adm. chef
Jan-Erik Andersson, vicedekanus grundutbildningen (användarrepresentant)
Dieter Larsen, IT-samordnare för MEDIC
Erik Kristiansson, datoransvarig på Matematisk statistik
Tommy Gustafsson, IT-chef
Henrik Lindgren, ansvarig för Helpdesk
Elisabeth Eriksson, vik. informatör

 

Minitab
Erik har tagit reda på hur mycket Minitab används i och med att UNIX-licensen behöver förnyas. Minitab används bla i två grundutbildningskurser på Industriell ekonomi, I2 och I3. Holger Rootzén är examinator på kurserna och på den ena kursen är Jenny Andersson kursansvarig. Det är Windows-versionen som Holger och Jenny använder. UNIX-versionen är det ingen som använder.

Studdat
Vid ett tidigare möte pratade vi om studentprojektet, Studdat, som pågår på Chalmers. Syftet är att teknologer/studenter skall få likadan datormiljö var de än befinner sig på Chalmersområdet. Tommy sitter med i Chalmers IT-beställarring och har i och med det fått en inblick om vilka program som finns inlagda i Studdat. Tommy säger att det vi behöver för våran undervisning finns med. Skulle man vilja veta vilka som program som ingår i Studdat kan man vända sig till Tommy.

BAT-stationerna
Det är fortfarande bara Lill som fått BAT-station. Share-filerna har krånglat, ett problem som inte någon räknade med. Dieter säger att problemet försvinner när man går över till Windows 2003 vilket håller på att ske just nu. Lill tycker att man blir utloggad från systemet lite för ofta och menar på att en del personer som har öppet många dokument kan bli irriterade över att bli utloggade under natten. Som tidigare rekommenderar MEDIC att man inte är inloggad längre än en vecka i taget och att alla dokument stängs ner under natten. Genom att lägga upp genvägar till dokument på datorns skrivbord kan man arbeta på ett liknande sätt och det gör inte något om man blir utloggad. Bör man avvakta med att ge övriga administratörerna BAT eftersom det är semestertider? Lill tycker att man kan fortsätta dela ut BAT-stationer men att man bör vänta med dem som arbetar med halvårsbokslutet.

Mailinglistor
Elisabeth bad MEDIC att söka fram alla mailinglistor som finns på MV. Det blev sammanlagt 41 stycken. Är alla nödvändiga? Gör det något om de ligger och "skräpar" i systemet? Henrik menar på att allt som inte är nödvändigt är det bättre att man städar bort. Då slipper man frågetecken som: Vad används detta till? Är detta något som skall underhållas? Anledningen till varför det är så många mailinglistor är historiskt från den gamla mailservern. Elisabeth och Lill skall titta på listan som MEDIC sökt ut. De stora personal-mailinglistorna skall vara automatgenrerade från PDB, övriga listor skall ha en egen ansvarig som uppdaterar listan, detta talades det om på förra mötet. Hjalmar Rosengren kontaktade Elisabeth och frågade om matdokt@math.chalmers.se kan stängas av? Den används inte och det kommer bara massa spam på den. Förslag: maila och testa den och samtidigt meddela att den kommer plockas bort.

DCE/DFS
Den 1/7-2004 skall DCE/DFS vara avvecklat. DCE/DFS är resultatet av ett projekt som drevs på Chalmers för 5-6 år sedan för att standardisera inloggning på personkonton över hela Chalmers. Det kommer ersättas med Kerberos.

Reglerna kring AV-utrustningen
Elisabeth hade skrivit förslag på regler kring AV-utrustningen men sparat dem på datorn hemma och kunde därför inte ta med dem till mötet. PDF-fil kommer skickas med e-post till datorgruppen istället och diskussion kring detta får äga rum vid nästa möte.

Grafisk filhanterare
Frågan om grafisk filhanterare för UNIX verkar aldrig ta slut. Nu har det testats ytterligare en som heter Gentoo. Tommy vill ha en filhanterare som är så lik utforskaren i Windows som möjligt. Den måste kunna associera till program, vilket betyder att vill man öppna ett dokument som slutar på .doc genom filhanteraren så skall Word startas automatiskt, ett dokument som slutar på .pdf så skall Acrobat Reader starta osv. Att den skall kunna packa filer och hantera packade filer är också ett önskemål. Verktyg för att hantera packade filer finns redan att hämta på nätet gratis. Henrik tipsar att man kan använda Mozilla som filhanterare. Tommy verkar gilla idén och skall kolla.

PDB och GU-LADOK
Detta är ytterligare en fråga som aldrig tar slut. Just nu verkar allt ligga på is. Henrik hade fått namn på några GU-studenter som inte kommer med i PDB av Elisabeth och har bollat dem vidare till Valter Nordh på Kemi.

Nya webbservern
MV anser sig inte ha andra funktionalitetskrav på ny webbserver än Datavetenskap.
Webbstruktursmöte har ägt rum och fler möten kommer det bli efter sommaren.

Backup på bärbara datorer
Henrik skall kolla upp hur mycket MEDIC kan hjälpa till vad gäller backup på bärbara datorer. Just nu har frågan låg prioritering. En dialog har öppnats med Görgen Olofsson, chef för ITA. Frågor som behöver ha svar är: Vad är det som skall backas? Bara data eller hela hårddiskar? Hur mycket service skall MEDIC ge? Om en miss uppstår vem är ansvarig? Användaren eller MEDIC? Henrik skall sammanställa frågorna och maila till datorgruppen. Samma frågor pågår mellan MEDIC och Datavetenskap. På DV vill de flesta backa hela hårddiskar. Detta skulle bli väldigt dyrt. Det skulle bli billigare att köpa in externa hårddiskar. Det är oklart vem som i så fall skall göra det inköpet, MEDIC eller slutanvändaren.

Matematikersamfundet
Pär Kurlberg skulle kontaktats angående om MEDIC skall fortsätta driva deras mail och webb. Dieter har ej hunnit att göra detta ännu.

Byta namn på skrivare
Detta diskuterades också på förra mötet. MV önskar att namnbytena skall ske under en övergångstid. Bytet skall inte ske under sommaren utan istället bli runt 1 september. MV önskar också om en massiv informationskampanj från MEDIC.

Lista på programvaror
Har tagits fram, länk skall skickas ut med nästa veckoblad.
Det finns även en lista över den centrala licensverksamheten vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola på: http://licenser.adm.gu.se/

Information från MEDIC, alltid på svenska och engelska
För det mesta brukar meddelanden från MEDIC vara på både svenska och engelska men nyligen gick det ut ett meddelande om att man var tvungen byta sina lösenord bara på engelska. Detta ledde till att en del personer misstolkade det som spam och bara slängde det. MV önskar att alla framtida meddelanden går ut på båda språken.

Datorintrånget
Henrik berättade om datorintrånget.
Som det ser ut nu var det en eller flera individer med högskolor och universitet som mål som kom över ett okänt antal konton och lösenord. För att reda upp situationen var MEDIC tvungna att byta lösenord på alla konton.

Dieter tjänsteledig
From hösten (1/9) skall Dieter Larsen vara tjänsteledig på 40%. Kommer Dieter fortsätta vara samordnare för Matematiska vetenskaper? Henrik och Dieter skall diskutera detta. Dieter själv önskar fortsätta om det passar ihop med resten av hans arbetsuppgifter.

 

Nästa möte: preliminärt 8 september 2004.

Vid pennan, Elisabeth Eriksson
Justerare, Dieter Larsen


Ansvarig för sidan: Elisabeth Eriksson

Senast uppdaterad: 18 juni 2004