Forskarutbildning i optimering med industriell inriktning

Optimeringsproblem förekommer inom snart sagt varje verksamhet, vare sig det gäller produktion, finansiell verksamhet eller service. Inom exempelvis en industrinäring kan den tillverkade produkten konstrueras för att vara optimal med hänsyn till vissa kriterier, som tillförlitlighet och hållfasthet, vikt eller dylikt (konstruktionsoptimering); tillverkningsprocessen i sin tur kan optimeras med hänsyn till sekvensiering av produktionen, åtgången av råmaterial, maskinutnyttjande och lagerstyrning (produktionsplanering och -kontroll); slutligen anläggs industrin geografiskt, transporter planeras och personal fördelas med hänsyn till kostnader (lokalisering och transportplanering).

Optimering har existerat som vetenskaplig disciplin sedan 50-talet, men under det senaste decenniet har utnyttjandet av optimering inom industrin ökat kraftigt. Detta beror delvis på ökad insikt om att optimering kan medföra stora besparingar, men också på att den tekniska infrastrukturen i form av datorisering och tillgången på optimeringsmjukvara har givit förutsättningar för införande av sådan teknik. För att givna problem skall kunna lösas krävs dock goda kunskaper om att modellera verkliga problem matematiskt, samt om de matematiska lösningsmetoder som finns tillgängliga.

Optimeringslära i Göteborg

Optimeringsgruppen i Göteborg är resultatet av en tidigare riktad satsning på kompetens inom området och består för närvarande av tre forskare och sex doktorander. Gruppen, som är en av tre vid svenska universitet, är vid Chalmers placerad vid sektionerna för matematiska vetenskaper och datavetenskap och innehåller personal från båda dessa ämnen. Gruppen bedriver akademisk forskning såväl som tillämpade projekt, och har ett kontaktnät med forskare och tillämpare vid svenska och utländska universitet och företag. En av forskarna arbetar vid Fraunhofer-Chalmers Centrum för Industrimatematik (FCC), som är placerat inom Chalmersområdet. FCC är ett industrinära forskningscentrum som bedriver tillämpad forskning inom tillämpad matematik; optimering är en av flera viktiga grenar i verksamheten. Centret och matematiska institutionen vid Chalmers har ett intimt samarbete genom forskning och gemensamt bedrivna kurser.

Den akademiska forskningen inom optimeringslära finansieras bland annat av Vetenskapsrådet (VR) och Nationellt flygtekniskt forskningsprogram (NFFP). Bland de ämnesområden varmed optimeringsgruppen samarbetar kan nämnas tillämpad matematik, mekanik, hållfasthetslära, robotik, energiteknik och transportplanering.

Tillämpade projekt bedrivs för närvarande med Volvo Aero, Nordea, Volvo PV, Carmen Systems, samt med flera mindre företag. Gruppen medverkar också i handledning av ett flertal examensarbeten som utförs inom industrin. I flera fall sker dessa projekt i ett samarbete mellan Chalmers och FCC.

Forskarutbildningen

Beroende på individuell inriktning kan forskarutbildningen i optimering antingen ske inom tillämpad matematik och ECMI-programmet, eller i datavetenskap. Oavsett den formella ämnestillhörigheten upprättas dock en individuell plan, där både kurser och avhandlingsarbete är viktiga delar. Utöver den egna forskarutbildningen ingår även en viss undervisningskyldighet, som normalt uppgår till ca 20%. Industriforskarutbildningen inriktas i första hand mot en tvåårig licenciatutbildning där avhandlingsprojektet skall vara direkt relaterat till ett industriellt problem och ske i samarbete med ett företag. För den som så önskar finns sedan en möjlighet att fortsätta fram till en doktorsexamen, vilket beräknas ta ytterligare två år.

Antagning

För tillträde till forskarutbildningen gäller sedvanliga krav för antagning till forskarutbildning i matematik eller datavetenskap, och ansökan sker på samma sätt som till den vanliga forskarutbildningen. Intresse för denna inriktning skall då anges, och vikt kommer att fästas vid den personliga lämpligheten för detta program. Mer information kan erhållas av forskarstudierektorerna Mary Sheeran (datavetenskap) och Grigori Rozenblioum (matematik).