Chalmers
Matematik/J-E A

PM för I1: TMA305B Envariabelanalys del B 4p, ht-01

KURSLITTERATUR

  1. Hughes-Hallet,Gleason,McCallum, et al: Calculus, Single and Multivariable, 2nd ed.
  2. Häfte med kompletterande material (utdelas, läggs också ut på kursens hemsida)

KURSANSVARIG:

Jan-Erik Andersson, tel 772 3563, rum 1320 i Matematiskt Centrum.
epost: jea@math.chalmers.se

LÄRARE

Föreläsning: Jan-Erik Andersson
Storgruppsdemonstration: Jan-Erik Andersson
Grupp 1: Yosief Wondmagegne
Grupp 2: Jan-Erik Andersson
Grupp 3: Yosief Wondmagegne

KURSUTVÄRDERARE

Finns för närvarande bara angivna i pappersversionen av detta dokument.

KURSENS SYFTE

Matematikkurser rent allmänt på I-programmet har som syfte att träna Specifikt för denna delkurs är att den tillsammans med I-programmets fysikkurser skall illustrera matematisk modellering av verkliga förlopp.

KURSENS MÅL

Den som deltagit i delkursen skall

KURSENS INNEHÅLL

I kursen studeras primitiva funktioner och hur sådana ibland kan bestämmas genom genom variabelsubstitution eller partiell integration. En inblick ges också i numerisk behandling av integraler och i begreppet generaliserad integral. Vidare ges exempel på hur integraler används i geometriska, fysikaliska och ekonomiska sammanhang. Modellering med hjälp av några centrala typer av differentialekvationer exemplifieras. De ekvationer som studeras är linjära respektive separabla differentialekvationer av första ordningen och linjära differentialekvationer av andra ordningen med konstanta koefficienter. Eulers metod för numerisk behandling av differentialekvationer behandlas också. Vidare studeras hur funktioner kan approximeras genom ändliga avsnitt av taylorserier och fourierserier. Dessutom behandlas den centrala geometriska serien ingående.

KURSENS PEDAGOGISKA UPPLÄGG OCH ORGANISATION

Undervisningen bedrivs i form föreläsningar, storgruppsdemonstrationer och övningar i mindre grupper. Övningarna i de mindre grupperna är tänkta att ge tillfälle till individuella frågor.

EXAMINATION

Examinationen består av flera delar. Under kursens gång ges två omgångar inlämningsuppgifter och en dugga. Vid kursens slut ges en skriftlig tentamen. De olika delarna poängsätts, inlämningsuppgifterna och duggan ger tillsammans maximalt 18p medan den maximala poängen på tentan är 32. För att bli godkänd på delkursen krävs minst 25p sammanlagt. För slutbetyget på hela Envariabelanalys läggs poängen på del B samman med den från del A. För betyget tre krävs att man är godkänd på båda delarna. För betyget fyra krävs att man dessutom har en sammanlagd poängsumma på minst 64 och för en femma minst 80 poäng.
Last modified: Fri Oct 26 13:07:50 MET DST 2001