TMA305a H02
Matematik
Chalmers
Handlingsplan för Envariabelanalys I, del B, TMA305
Under höstterminen 2002 genomfördes kontinuerlig kursutveckling enligt föreskrivet sätt med tre kursutvecklingsnämnder under kursens gång. Eftersom ordinarietentamenstillfället låg veckan innan juluppehållet genomfördes det avslutande mötet första veckan i läsperiod tre. Det föreskrivs också att examinator (undertecknad) efter slutförd kurs ska upprätta en handlingsplan för kursutveckling inför nästa tillfälle kursen ger. Detta dokument utgör denna handlingsplan. Examinationen sker dels i form av löpande examination, dels i form av en avslutande skriftlig tentamen. Den löpande examinationen består två inlämningsuppgifter och en dugga. Inlämningsuppgifterna kan ge tre så kallade löpande examinationspoäng var och duggan kan ge tolv. Den avslutande salstentamen består av två delar. Den ena delen innehåller uppgifter för att höja den löpande examinationen upp till maximalt arton poäng. Den andra delen består av tre uppgifter av problemkaraktär och två med mer teoretiskt innehåll. Denna del kan ge maximalt ytterligare trettiotvå poäng. Betygsgränserna är tjugofem för trea, trettiotvå för fyra och fyrtio för femma. Under kursen delades veckoblad ut via webben. Dessa innehöll sammanfattningar av veckans aktiviteter samt tre uppgifter vardera av tentamensliknande karaktär. Tanken var att teknologerna skulle pröva att lösa dessa själva under veckorna och att lösningarna skulle föredras under ca 30 minuter på det övningspass om två timmar per vecka som ingick i kursen. Den kritik av kursen som framkom under kursutvecklingsnämndens arbete var
Jag instämmer i kritiken av att den teoretiskt svåraste delen av kursen kommer under de tre (i realiteten två; sista veckan ägnas åt repetition) avslutande veckorna. Kursens bestsår i fyra delar:
Upplägget är anpassat till kursen i Fysik som går parallellt. En åsikt som också framkommit är att det var ganska bra att de teoretiska svårigheterna kom sist i kursen; de verkade på så vis inte avskräckande. Oavsett hur det förhåller sig med detta tycker jag att det är mer väsentligt att behålla kopplingen till Fysikkursen än att optimera utfallet av undervisningen av de teoretiska delarna av denna kurs. Till saken hör också att de flesta (de som inte välje IT-basen ) kommer tillbaka till serier i årskurs två. Jag delar också uppfattningen att lösandet av (åtminstonde vissa) veckouppgifter tog för lång tid av den avsatta tiden för övnignsundervisningen. Till nästa år bör man se till att hålla dem på en mindre ambitiös nivå. En av idéerna med veckouppgifterna är att de erbjuda den som så vill en tentamensliknande situation och att effekten av lösningarna ska öka genom att tekonologerna själva försökt lösa dem. Flera av uppgifterna i kurslitteraturen är också sådana att de är mindre lämpliga som tentamensproblem (men utmärkta i andra avseenden). Därför tycker jag inte att lösningarna till ska publiceras via webben. Dessutom är det tidskrävande att göra elektroniska lösningar. Jag tycker också att demonstationen av uppgifternas lösning ska ligga kvar under övningstiden. Det finns redan tillräckligt mycket att göra under demonstation i storgrupp, varför det inte är något alternativ att placera dem där. Förslag till åtgärder Kursen löper ganska väl och studenterna är överlag nöjda. Examinationsresultatet är, sett i ljuset av kursens mål, tillfredsställande.
Jan Alve Svensson Examinator hösten 2002
|