Kursutvärderingsmöte nr 2, Envariabelanalys I TMA305B

Protokoll från tisdagen den 23 november 2004.

Under detta möte diskuterade vi främst följande områden:


Problematiska Kursmål

Det som hittills i kursen har medfört störst svårigheter är krångliga variabelsubstitutioner som man har svårt att välja rätt metod till. Att formulera och modulera differentialekvationer uppfattas även det som mycket komplicerat och tillhör bland det svåraste i kursen. Bör även tilläggas att serier uppfattades ganska så abstrakt och relativt svårgreppbart.


Liksom föregående möte så diskuterades den stora skillnaden i svårighetsgrad mellan boken och kompletteringshäftena. Det som även diskuterades var att det var svårt för att få hjälp på konsultationstillfällen. Det kan ibland kännas meningslöst att komma på konsultationen ifall man bara har en fråga och har man väldigt många så blir det väldigt svårt att få hjälp med dem. Ett alternativ kunde kanske vara att Jan Alve skrev upp vissa lösningsgångar eller ledtrådar till de svåraste uppgifter i kompletteringshäftet och repetitionshäftet. Även om det skulle medföra en ökad arbetsbelastning för Jan Alve kanske han kunde göra det inför repetitionshäftet i mån av tid.


Det som även diskuterades varför man hade så allmänt hög nivån i matteundervisningen på Chalmers och speciellt på I-programmet. Men detta var för att kursen ska hålla god europeisk standard och att de studenter som hade tänkt att exempelvis läsa ett år på en europeisk teknisk elithögskola ska känna att de har likvärdiga mattekunskaper med sig. När kursen TMA305 infördes för fyra år sedan blev en del studenter uppriktigt arga för de ansåg att den var för lätt och ville att deras kunskaper i matte skulle vara någorlunda jämförbara med F. Vilka nu det var kan man fråga sig.


Positiva delar & Kurslitteratur

Här bör nämnas att duggan var alla mycket entydligt positiva till i kursen. Den gör att man relativt tidigt i läsperioden kommer igång med matten och gör att det känns bättre inför tentan när man redan har tagit några poäng. Det gör att allt inte enbart hänger på tentan vilket uppfattades som något positivt. Medparten verkar även vara positiva till inlämningsuppgifterna i synnerhet de som inte tar omänskligt mycket tid att klara av. Dessa inlämningsuppgifter ger även en djupare förståelse för vissa av kursen moment. Som positiva delar bör även nämnas Jan Alves utmärkande välstrukturerande metodik samt praktiska pedagogik på föreläsningarna vilket ofta gör sakerna mer greppbart.


I frågan om hur kurslitteraturen råder det ambivalens. Vissa tycker att boken är mycket bra, har bra exempel och har ett föredömligt upplägg med mycket teori före. Andra tycker att boken är något för mycket tillrättalagd på så sätt att man direkt vet hur man ska angripa problemet och att det ger en lätt lösningsgång.


Arbetsbelastningen till läsperioden som helhet

Arbetsbelastningen i mattematetikkurserna i allmänhet är helt klart helt ojämförbar med de resterande kurserna som man läser den läsperioden. Den är implicit mycket högre än de kurser som man läser parallellt i denna läsperiod. Alternativet hade varit att man skärt ner på kursinnehållet och varit sämre förberedd för exempelvis teknikbaserna i årskurs 2 vilket inte är särskilt aktuellt.



Arbetsinsats i förhållande till poäng

Snarlik till texten i den över rubriken så kan man inte riktigt säga att arbetsinsatsen upplevs som rimlig i förhållande till resterande kurser. Möjligtvis lite mer då till kursens poäng men ändå så råder det inte riktig balans mellan arbetsinsatsen i kurserna som vi hittills haft i dessa två läsperioder. Men å andra sidan så har vi den stora förmånen att få bra mattekunskaper vilket ger bättre förutsättningar för efterkommande kurser. Det kan nämnas att I-progarammets ledning arbetar med en omläggning av matematikkurserna för att efterkomma önskemålen om fempoängskurser och att bara två ämnen ska läsas parallellt. Det är aktuellt att ansluta till den gemensamma kurs i envariabelanalys som från och med i år införrs på V-, Z- och M-programmet. Innehållet i denna kurs är något mindre än dagens kurs på I-programmet och ger 10p i stället för 8p (medärknat introduktionskursen). Inget är ännu definivt avgjort om detta.