Aktuella meddelanden
Tentaresultat: [anslaget 8 sep 2015] Har lämnat in tentorna till expeditionen. De sa att ni borde kunna komma och granska tentorna på MV nu till fredag. Gör det gärna. Även om jag försökt kolla igenom en extra gång på tentorna så kan det vara saker jag missat.

Tentaresultat:
[anslaget 4 sep 2015] Nu har jag ett protokoll som är rätt slutgiltigt. Jag inväntar svar från eventuella missar över helgen, och lämnar sedan in det till expeditionen. Ni kommer kunna gå och granska tentorna några dagar efter det (expeditionen brukar ibland behöva 2-3 dagar för att föra in alla resultat). 

Tentaresultat:
[anslaget 2 sep 2015] Hej igen. På grund av vissa administrativa problem så tar det lite mer tid att fylla i alla resultat än vad jag hoppats. Jag lägger å andra sidan upp ett preliminärt protokoll och det hittar ni här (det kan komma att ändras). Det finns inga betyg ifyllda. Jag har begärt ut äldre rättningsprotokoll för de som inte har fullständing information (jag har försökt markera dessa koder med grönt), men mejla mig gärna och säg till vad som fattas så går det snabbare och så tar jag hand om det. Tanken är att jag fyller i allt detta senast under helgen, och sedan lämnar jag in det till expeditionen så får ni gå och granska det där.

En liten vägledning:
- Gult är de bästa resultaten på kursen (del 1, del 2 och Överbetyg).
- Det mörkgröna är bonuspoäng från kryssuppgifter.
- De följande gröna, oranga och ljusblå är del 1, 2 och Överbetyg från tentan nu i augusti.


Tentaresultat:
[anslaget 31 aug 2015] Hej! Jag har faktiskt rättat klart alla tentorna (igår), och det fattas bara att föra in dem i protokoll som jag sedan lägger upp (anynomt) här. Här finns tentan och facit. Om ni senare hittar något fel i protokollet, säg till, det var lite en hemsnickrad historia förra gången. All info finns sparad, men det kan vara missat i den versionen av protokollet som jag lägger upp. Ni kan granska tentan på expeditionen på Matematiska vetenskaper (hitta fel i min rättning, jag är mer än redo att höja, bara det är av "rätt" anledning).

Tentaresultat:
[anslaget 22 Jan 2015]  Utskickat mejl:

"Hej!

Nu är (äntligen) efter rätt många dagars arbete allting kring omtentorna klart. Ni kan gå och kolla alternativt hämta ut dem på matematiska vetenskapers expedition, vardagar mellan kl. 11-13. Ta den möjligheten om ni har tid, ibland gör jag fel när jag lägger ihop poängen (har åtminstone hänt någon gång), ibland har jag har inte förstått en lösning, osv...

Sen kort om utfallet av experimentet med att ha ett extra tenta-tillfälle: Det tog mig rätt mycket tid att organisera allting runt detta och det var sedan flera som, trots överenskommelse, gick på båda tentorna. Jag är glad att jag kunde ge den här möjligheten, men jag ser det som rätt svårt att erbjuda något liknande i framtiden.

/Dennis
"

Tentaresultat:
[anslaget 13 Jan 2015] Det är riktigt krångligt med tentarättningen, jag har inte tillgång till all den information som jag skulle behöva utan en väldigt stor arbetsprestation. Så, istället har jag lagt upp tentaresultaten med koder online. Kontakta mig direkt om det är något fel, jag baserar mig på någon version av ett gammalt rättningsprotokoll där fel kan ha dykt upp. Speciellt har jag inte information om alla som står nedanför personen "TMA043", kontakta mig om när ni har gjort del 1 och om ni gjort datalabbar så jag vet var jag ska kolla. Ledsen för det här. I alla fall: Tentaresultat

Sen skulle jag också vilja att de den 2:a januari som har koderna: 56, 66, 77 och 81 samt 5:e januari 33, 35, 41 och 42 att ni kontaktar mig. 

Tentaresultat:
[anslaget 12 Jan 2015] Det krånglar lite med rättningsprotokoll från administrationen, så det finns en risk att det inte kommer upp idag (men tentorna är färdigrättade sen i fredags). Men resultaten dyker upp här så fort jag har tillgång till något jag kan fylla i och ta beslut på. Uppdatering: En lösning som föreslogs verkar vara att jag gör allt jobbet själv, så jag sätter mig på att göra det.

Tentorna och lösningar:[anslaget 6 Jan 2015] Kolla nedan på gamla tentor.

Statistik från första tentan:
[anslaget 6 Jan 2015] På tentan den 27 Oktober var det 51 % godkända bland de som läste kursen för första gången (FFG), och runt 30 % bland de som läser om kursen (OM).

Tentaresultat, lite korrektur:
[anslaget 6 Nov 2014] Nu har jag gjort lite rättningar på olika felaktiga bokföringar, men också rättat upp några då jag gått igenom alla icke godkända tentor som låg "hyfsat nära" igen. Jag har också sänkt, bara för den här gången, betyg 4 till 30 poäng och betyg 5 till 39 poäng. Detta i relation till att det faktiskt var överbetygsdelen som var för svår, och i förlängningen de som siktat på överbetyg som i första hand blivit bestraffade. 

Tentaresultat:
[anslaget 5 Nov 2014] Här kan ni hitta rättningsprotokoll om ni har era personliga koder, tillsammans med betyg på kursen. Säg till om det blivit något fel. Information från första deltentan är inte inlagd om ni inte gjort den här tentan (eftersom jag inte fått den informationen från expeditionen).

Del 1:  
[anslaget 31 Okt 2014] Här kan ni hitta, om ni har er anonyma kod (jag har den inte) resultat om ni har gjort enbart del 1.

Tenta och tentalösning:  
[anslaget 30 Okt 2014] Här finns dagens tenta och här finns tentalösningar.

Lathund + Lite modifikation av lärmålen:  [anslaget 24 Okt 2014]

Någon skrev ihop en rätt bra lathund för formler och översikt av kursen. Jag har också gjort lite modifieringar och kommentarer (och någon mindre korrektur).

Jag har ändrat lite i ett av lärmålen sammanstallning av lärmålen, hela kursen, läsåret 2014/15. Enda skillnaden är att jag tagit bort några få moment i överbetygsdelen.  

Studiematerial till tentan:  
[anslaget 21 Okt 2014] Tentamen äger rum den 30e Oktober, i V-huset, kl. 8h30 - 12h30. Det kommer finnas en del 1 och del 2, och en överbetygsnivå som man kan hitta exempel på om man klickar på "gamla tentor". Sen inkluderar jag också här vägledning till de olika lärmålen, som också finns längst ner på sidan:

Fel på tentalösningar:  [anslaget 21 Okt 2014] Tryckfelsnisse har varit framme:

På tentalösningen 2013-10-24, uppgift 3b, står det en halv för mycket, läraren som skrev det hade bara kopierat något från någon annan uppgift för att spara tid, och när hen modifierade det glömdes det bort att ta bort 1/2. Allt annat är rätt.

På tentalösningen 2014-01-15, uppgift 4a så har de glömt ett minustecken i en del av lösningen, rätt lösning ska innefatta identiteten F1 dx = (-sin3(θ))(-sin(θ)dθ) = sin4(θ)dθ. Allt annat verkar rätt.

Lösning till Kompletterande uppgift 13-16:  
[anslaget 14 Okt 2014] Flera har frågat efter en lösning till uppgift 14 och 15 bland de kompletterande uppgifterna längst ner på sidan. Här (Uppgift 14,15) och här (Uppgift 13,16) finns lösningsförslag.

Deltenta 1 (resultat med personlig kod):
[anslaget 7 Okt 2014] Tentaresultaten är klara! Jag skickar vidare dessa till expeditionen imorgon, och hoppas kunna lämna ut tentorna på Torsdag. Om ni kan er kod ni använde, lägger jag i alla fall upp en pdf-fil med alla resultat:  Resultat deltenta 1, 27 september.

Jag räknade själv igenom rätt snabbt: 115 av 171 godkända (67 % godkända).

MatLab-moment:
[anslaget 7 Okt 2014] Angående nedanstående kommentar om Matlab från 1a oktober, har jag uppdaterat hemsidan om vad det är som gäller (dvs. man ska göra alla uppgifter på alla MatLab-moment, utom "Optimeringsproblem", där man bara behöver göra de två första uppgifterna.

Kursutvärdering del 2: 
[anslaget 2 Okt 2014] En (andra) kursutvärdering är tillagd under "Kursutvärdering" (direktlänk)

MatLab-momentet:
 [anslaget 1 Okt 2014] Angående MatLab-moment, har jag fått några förfrågningar, och jag har skickat ut följande mejl via PingPong:

Hej allihop !

Det har dykt upp något av en MatLab-kontrovers. Jag har helt enkelt begått ett misstag och glömt att ta bort vissa rader på hemsidan som säger att man ska klara av de första två uppgifterna på varje Matlab-övning för att få godkänt på Matlab. Jag har både sagt i ord och ändrat på hemsidan förrut, men jag missade helt enkelt raderna runt examination som är kvar från Thomas Wernståls kurs där han hade andra MatLab-uppgifter.

Någon har tipsat om att låta det stå, och att man fortsättningsvis bara ska behöva göra de två första uppgifterna. Det finns två problem med det:

i) Det första blir att om kursen ges nästa år kommer det ändras, vilket innebär att resultaten för Matlab inte kommer gå över till nästa år om man inte klarar kursen under det här läsåret.
ii) Förutom den här veckan (Optimeringsproblem) så ska uppgifterna inte ha varit särskilt betungande, så man kan argumentera att vi inte examinerar MatLab korrekt om man dessutom bara gör de två första uppgifterna. Dessutom har fram tills nu alla gjort alla uppgifter (enligt vad jag hört från andra övningsledare).

Jag föreslår en kompromiss: Eftersom alla som har redovisat uppgifter fram tills den här veckan har redovist alla uppgifter, så är det OK att "bara" göra de första två uppgifterna på optimerings-Matlab-uppgiften (eftersom den här veckan ska vara den svåraste). Men sen måste ni göra alla uppgifter på de resterande. Det skulle också innebära att resultaten för i år kommer gå över till nästa år om det är någon som inte skulle klara av kursen under läsåret.

Om det är någon som inte tycker att det här är bra, så får ni kontakta mig (eller driva frågan vidare).

/Dennis



Registreringar på kursen:  [anslaget 1 Okt 2014] Jag vill bara uppmuntra folk som t.ex. inte tar emot mina e-brev som är skickade från PingPong att ni verkligen är registrerade på kursen. Det är en rent adminsitrativ aspekt som jag inte har någon koll på själv, och det skulle vara otur om det visar sig mot slutet av kursen att ni inte är registererade.

Deltenta 1, lösningar:  [anslaget 1 Okt 2014] Nu finns det deltenta 1 upplagd med lösningar, under "Gamla tentor".

Deltenta 1:
 
[anslaget 22 sept 2014]: Deltenta 1 är 27e September, i M-huset, kl. 8h30-11h30. Man behöver (kan) inte registrera sig. Materialet fram till 13.3 kommer att examineras, som står i kursmål del 1 längst ner på sidan (Sammanställning av lärmålen, del 1 och Vägledning till lärmålen för godkäntdelen, del 1). Klicka på "gamla tentor" för att se exempel på föregående års tentor.

Liten korrektur: 
[anslaget 17 sept 2014]: Jag förenklade lite för mycket idag: för att Hessianen H ska vara positivt definit ska xHxT > 0 för en vektor x = (h,k) som inte noll (den kvadratiska formen är bara noll om h och k är noll). Min felaktiga definition var att xHxT inte får vara negativ, dvs. xHxT ≥ 0. Mer konkret, i termer av egenvärden, så ska båda egenvärdena vara strikt positiva (villkoren med B2 - AC jag skrev upp är fortfarande korrekta). För negativt definit ska egenvärdena vara strikt negativa.  Om ett egenvärde är strikt negativt och ett är strikt positivt är det indefinit. Satserna som gavs om lokalt maximum och minimum är bara sanna för den här definitionen av negativt och positivt definit.

Ett exempel där det blir fel om man bara kräver att den kvadratiska formen ska vara större än eller lika med noll är f(x,y)= x2 +y3. Den kritiska punkten är (0,0), och Hessianen har egenvärden 2 och 0, alltså ges andra gradens Taylor-approximation av h2 = ½(2h2 + 0k2). Trots det så är (0,0) varken ett lokalt minimum eller maximum, eftersom när y är lite större än noll så går funktionen upp, och när den är lite mindre än noll så går funktionen ner. Se t.ex.: http://www.math.uri.edu/~bkaskosz/flashmo/graph3d/ och slå in funktionen x^2 + y^3.

Som någon påpekade (och som jag inte insåg) så har boken valt att kalla en kritisk punkt som varken är lokalt max eller min en sadelpunkt, medan jag valde att kalla en punkt där funktionen lokalt ser ut som h2 - k2 eller k2 - h2 en sadelpunkt. Det är fortfarande sant att det är en sadelpunkt, men det används mer allmänt i boken (kritiska punkten (0,0) i f(x,y)= x3 får jag t.ex. inte till att se ut som en sadel).

Kursutvärdering del 1
[anslaget 15 sept 2014]: En (första) kursutvärdering är tillagd under "Kursutvärdering" (direktlänk).

Tentamen
[anslaget 4 sept 2014]: Tentamen äger rum den 30e Oktober, 8h30-12h30, i V-huset.

Allmän information
[anslaget 2 sept 2014]: Angående datorövningar verkar det som att det är rätt många som inte kan komma på torsdag överhuvudtaget, så jag föreslår att ni som kan gå på torsdag (och inte redan är i någon grupp a,b,c,d, motsvarade G1 och G2 (onsdag), G3 och G4 (torsdag)) går på torsdag. Å andra sidan är det inte samma timmar varje vecka, så ni får säga till om det blir något problem framöver. I allmänhet tänker jag rekommendera, från nästa vecka, att de som har efternamn (och inte är indelade i a,b,c,d) som börjar på A-E går till G1, F-K går till G2, L-R till G3, S-Ö till G4. Vilka grupper som ska till vilken sal står på webTimeEdit. 

Dessutom har jag lagt till nedan vilka övningar som övningsledarna och jag själv kommer gå igenom nu på onsdag (imorgon), och ska uppdatera efter hand (beroende på hur långt vi kommit i kursen). Det är i princip valfritt vart man vill gå, men jag tänker försöka få en jämnfördelning. Just imorgon kommer vi alla gå igenom en kortredovisning av "nivåkurvor" i kapitel 12.1, för att ge kontext till MatLab-övningen som kommer direkt efteråt. Slutligen kommer grupp 2 just imorgon ha specialist-läraren Amos Turchet som pratar engelska. 

Slutligen, de som har speciella behov vid tentor, kontakta mig så bokför jag det hos administrationen. 

VeckoPM
[anslaget 31 aug 2014]: Nu ska det mesta vara synkat med årets kurs. Det enda som jag vet är annorlunda är VeckoPM som jag återanvänder från förra året. Det finns en viss förskjutning i materialet, men det mesta är nog korrekt. Om det blir för mycket förskjutning så att det går ut över övningar kommer jag att korrigera det efter hand. De innehåller också kryssuppgifter, men det är istället kryssuppgifter som finns på den här hemsidan som gäller (se nedan). 

Allmän information
[anslaget 27 aug 2014] Jag har fått flera meddelanden om omtentor och vilket format kursen kommer ha. Här är några stolpar:
Kursen finns även som kursaktivitet i Ping Pong [anslaget 22 aug 2014] 
Du som är registrerad (eller omregistrerad) på kursen har även tillgång till kursaktiviteten i lärplattformen Ping Pong. Utöver den information och det material som kommer finnas på denna sida så har Ping Pong-aktiviteten några extra finesser. T.ex. kan du granska vilka kryssuppgifter och datorövningsuppgifter du blivit godkänd på (under fliken Mål och Framsteg), skicka meddelanden eller frågor genom s.k. PIM till oss lärare eller andra klasskamrater och ta del av några (helt frivilliga och anonyma) Sant/falskt-tester. Schemat [anslaget 22 aug 2014] 
Här är en direktlänk till schemat i Time Edit.

Lärare
Kursansvarig:    Dennis Eriksson, Rum: MV: L2101. E-mail: dener@chalmers.se
Övningsledare:  Dennis Eriksson (grupp 1), Michael Björklund (grupp 2), Oskar Hamlet (grupp 3), Simone Calogero (grupp 4), + Ellery Ames, Chinh Lu, Amos Turchet (extra hjälp för dataövningar) 
Kurslitteratur
Calculus, A complete course, 8th edition, av Robert A. Adams och Christopher Essex
Pearson Addison Wesley, 
ISBN13: 978-0-321781079  (Säljs Cremona)
(Även tidigare upplagor kan fungera men med visst besvär för studenten)
Kursen omfattar följande kapitel/avsnitt:
10.1, 10.5, 11.1, 11.3, 12, 13.1-3, 13.7, 14.1-6, 15, 16.1, 16.3-5


Övrigt kursmaterial kommer finnas tillgängligt via denna kurshemsida (se Övrigt kursmaterial nedan)
Program
Vecka Avsnitt
Innehåll
Vecka 1
10.1, 10.5
11.1, 11.3

12.1 - 12.3
Euklidisk geometri (repitition), toplogisk terminologi, andragradskurvor.
Vektorvärda funktioner av en variabel och parametrisering av kurvor. Derivering och tillämpning av derivata (hastighet, fart, acceleration, kurvlängd).
Reellvärda funktioner av flera variabler, graf, nivåkurvor. Gränsvärden och kontinuitet. Partiell derivata.
Vecka 2
12.4 - 12.9
Kedjeregeln, linearisering, differentierbarhet, differentialer.
Gradient och riktningsderivata, Taylorserier, Implicita funktioner.
Vecka 3
13.1 - 13.2
13.3
13.7
Kritiska punkter, extremvärden utan och med bivillkor.
Lagranges multiplikatormetod.
Newtons metod för ekvationssytem.
Vecka 4
14.1 - 14.4
Dubbelintegraler, beräkning med upprepad integrering, generaliserade integraler, medelvärdessats för dubbelintegraler, variabelsubstitution.
Vecka 5
14.5 - 14.6
15.1 - 15.4
Trippelintegraler.
Vektorfält, konservativa vektorfält, kurvintegraler, ytor, ytintegraler.

Vecka 6
15.5 - 15.6
16.1 - 16.3
Ytintegraler (forts.), Flödesintegraler.
Gradient, divergens, rotation, Greens sats/formel.

Vecka 7
16.4 - 16.5
Gauss divergens sats i två och tre dimensioner, Stokes sats.
Vecka 8
30/10

Repitition om programmet ovan håller.
Tentamen

Rekommenderade övningsuppgifter

Uppgiftsnumren nedan refererar (om inget annat sägs) till övningsuppgifter ur kursboken Calculus, a complete course, 8th edition.
Uppgifter efter bokstaven K avser uppgifter från bladet med kompletterande uppgifter (finns under Dokument).
Instuderingsuppgifterna och träningsuppgifterna är till sin karaktär och svårighetsgrad sådana som alla bör kunna för att bli godkänd på kursen. Instuderingsuppgifterna testar (på ett mer direkt sätt) om du förstått grundläggande begrepp och lösningsmetoder medan träningsuppgifterna kan vara mer sammansatta och ibland kräva att man kombinerar olika metoder och begrepp. Båda typerna skall dock behärskas för godkänt.

Avsnitt
Godkäntnivå
Överbetygsnivå
 
Instuderingsuppgifter
Träningsuppgifter
 
 
Vecka 36
 
10.1
3,5,udda 11-21,33-39, K:1,4
 29,31,32, K:2,3
27
10.5
1,3,5,7,11,13,15
 17,19

11.1
1,2,3,7
13
15,17,21,22
11.3
1,3,7,13,14, K:5,6,7,8
17
5,19
12.1
3,4,7,13,15,17,19,21,37,38
29-32
33,35
12.2
1,5, K:12
16
3,4,7,11,13,15,17
12.3
3,5,17,19,27
23,31
36,37,38
 
Vecka 37

12.4
5,7
11,18
15,16
12.5
1,3,7,11,15
17,19,31
21,24,33
12.6
5,7,19
11,17,18
21,25
12.7
3,7,11, K:9,10
17,19,21a-d
20,21e,27,29
12.9
1,5,7 (grad 2 räcker)

13
13.1
3,5, K:11a-c
7,24, K:12d
17,27,28
 
Vecka 38
 
13.2
1,7
3,5
11
13.3
1,2,3,9
5
13,22,23,27
12.8


3,15,16
13.7
Uppgifterna på motsvarande avsnitt i Matlab komp.


 
Vecka 39
 
14.1
13  
15, 17
 
14.2
3, 5, 19
9, 13
15, 25, 27, 30
14.3
3
7, 9
17, 21
14.4
3, 9, 11
15, 21, 23, 32, 35b
25, 27, 33, 36
14.5
1, 5
9, 14, 16
7, 11, 27
10.6
1-14



14.6
1, 3
13, 15, 16
5, 14.4.29
 
Vecka 40
 
15.1
3, 6
 
15.2
1, 3, 4, 5

 9
15.3
4, 5, 9
11
 
15.4
1, 3, 4, 5, 14
7, 9, 15, 17, CR.7
21, 22, 23
15.5
K: 13, 14, 15
3, 17, 20, 23, K:16
4, 7, 9, 13, 15
15.6
1, 5, 9
11
2, 15, 17
 
Vecka 41
 
16.1
3, 6, 7
 
 13
16.2


5, 7, CR 16.7
16.3
1, 3, 5
 
7, CR 16.3
16.4
1, 3
 5, 7
9, 11, 15, 17
16.5

 
1, 3
























































Kryssuppgifter:


Dag för Redovisning Uppgifter
8/9
10.1.33, 10.5.20, 11.1.15, 11.3.17
15/9
12.3.27, 12.5.15 a, 12.6.19, 12.7.7
22/9
13.1.5, 13.1.29, 13.2.5
29/9
13.3.7, 14.2.13, + 13.3.11 i 7e upplagan (som är 13.3.13 i 8e upplagan av Adams)
6/10
14.4.21, 14.5.7, 14.6.13
13/10
15.2.9, 15.4.7, 15.5.17 + 15.3.1 i 7e upplagan (som är 15.3.3 i 8e upplagan av Adams)
20/10
15.6.11, 16.1.6, 16.2.5, 16.3.5, 16.4.7





Läraren förklarar:


Övningstillfälle Uppgifter
3/9
10.1: 11, 27, 36
10.5: 3, 15.
11/9
12.2: 13
12.5: 6, 17
19/9
12.7: 6
12.9: 4
13.1: 25
3/10
14.2: 26
14.3: 9
14.3: 25
9/10
14.5: 12
14.6: 18
15.3: 11
16/10
15.5: 8
15.6: 10
16.1: 4
23/10
Gamla tentor
Datorövningar med MATLAB

Varje student förväntas delta vid ett av två möjliga datorövningstillfällen varje vecka. Under datorövningarna skall kursdeltagaren jobba med Jacques Huitfeldts material (finns nedan och under Dokument på denna kurshemsida). Det förutsätts också att kursdeltagarna själva jobbar med materialet utanför schemalagd undervisningstid och för att få störst utbyte bör arbetet med de olika avsnitten göras i samband med att motsvarande område behandlas på föreläsningar och övningar. Under Datorövningarna i datorsal, då alla bör jobba två och två framför respektive dator, så har du dessutom möjlighet att få hjälp av handledare. För att bli godkänd på datorövningsmomentet krävs att du vid skärmen redovisat för handledaren att du gjort och förstått uppgifterna i länken nedan. Mer information om detta finns under fliken Examination här på kurshemsidan. Avsikten med Datorövningarna är att de inte skall vara så betungande men väl så lärorika. Du är också välkommen att ställa frågor angående Matlab vid de vanliga räkneövningarna. Föreläsningstid kan också gå bra men då är utrymmet för frågor något begränsad.

MATLAB-uppgifter: 


Referenslitteratur:
  1. Material (utvecklat av MV) som ger en kortfattad introduktion till Matlab
  2. Holly More, MATLAB for Engineers
    (Ger en introduktion till Matlab och kräver inledningsvis ingen matrisalgebra.
    Är utmärkt för självstudier.)
  3. Per Jönsson, MATLAB-beräkningar inom teknik och naturvetenskap
    (Kräver kunnskaper i Matrisalgebra. Innehåller lite mer avancerade övningar och modelleringsuppgifter
    Är utmärkt som referenslitteratur/uppslagsbok)
Kursplan
 Kursplanen finner du under denna länk

Examination
Kunskapskontrollen sker genom datorövningar, skriftliga tentamen och s.k. kryssredovisningar.
Kryssredovisningarna är frivilliga men kan ge bonuspoäng för överbetyg.
För att få godkänt på kursen krävs det att du är godkänd från datorövningarna och den skriftlig tentamen.

 
Här följer mer detaljerad information om vad som krävs för respektive moment och hur kursen betygsätts:

Datorövningarna

För att bli godkänd från datorövningarna krävs att du inför handledare redovisat och blivit godkänd på uppgifterna på var och en av de datorövningar som kommer att finnas under fliken Dokument nedan (datorövningarna i sista läsveckorna är främst till för de som missat någon tidigare datorövning och har uppgifter kvar att redovisa), förutom på "Optimeringsproblem" då man bara behöver klara av de två första.

Om du inte är godkänd från datorövningarna då tentamensresultatet skall rapporteras till Ladok anses du underkänd på kursen. Du får lov att tentera, men oavsett resultat kommer tentan att betraktas som underkänd tills du är godkänd från datorövningarna. Under förutsättning att de blir godkända innan kursen ges nästa läsår får du ditt resultat rapporterat med betyg enligt nedan. Är de inte godkända innan kursen ges nästa läsår måste du tentera på nytt.

Kryssövningarna

Ovan finns anslaget kryssuppgifter för varje vecka. Dessa uppgifter är oftast ett urval från listan av rekommenderade uppgifter och de kommer att diskuteras specifikt vid efterföljande måndagsövning. När man kommer till efterföljande måndagsövning kommer man att på en lista kunna kryssa för de av veckans kryssuppgifter som man är beredd att redovisa, både skriftligen och muntligen.  Bland de studenter som har kryssat kommer sedan studenter att slumpvis väljas ut för redovisning. Med muntlig redovisning menas att man inför klassen vid tavlan presenterar lösning och är beredd att svara på frågor från övriga kurskamrater och övningsledare. Tanken är att kryssredovisningarna skall initiera en diskussion i övningsgruppen, där alla får vara delaktiga. Om man kryssat en uppgift så skall man också vara beredd att visa upp skriftliga lösningar på den uppgiften. Slumpvisa kontroller görs på plats. Av veckans kryssuppgifter kommer de flesta att vara på godkäntnivå men ibland även någon som kan vara mer utmanande.

Kryssuppgifterna kan ge bonuspoäng för överbetyg. Bonuspoäng erhålls enligt formeln X/5, där X är antalet uppgifter man kryssat i, och därefter avrunda till närmsta heltal. Bonuspoängen kan tillgodoräknas vid alla tentor på kursen under innevarande läsår, inkluderande augustiperioden. OBS! Bonuspoäng kan inte räknas in i Godkäntdelen på den skriftliga tentamen.

Skriftliga tentamen 

Den skriftlig tentamen består av följande tre delar:

Godkäntdelen, del 1 ( omfattar avsnitten 10.1,10.5, 11.1, 11.3, 12.1-9, 13.1-3 och kan ge högst 14 poäng)
Godkäntdelen, del 2 (omfattar avsnitten 14.1-6, 15.1-6, 16.1, 16.3-5 och kan ge högst 18 poäng)
Överbetygsdelen (innefattar hela kursen och kan ge högst 18 poäng)
 
Tentamen kan alltså totalt ge högst 50 poäng (56 poäng om man räknar in bonuspoäng). För att bli godkänd på tentamen krävs antingen 25 poäng på godkäntdelens två delar sammanlagt, eller att båda delarna är godkända var för sig. För godkänt på del 1 krävs minst 10 poäng (av 14) och för godkänt på del 2 krävs minst 13 poäng (av 18). Erhållen poäng på någon av delarna får ersätta poängen på motsvarande del på senare tentamen tills kursen ges nästa gång. Poäng från överbetygsdelen räknas dock alltid från den senast gjorda tentamen.
 
I slutet av läsvecka 4, lördagen den 27e september, kan den som vill tentera av godkäntdelens del 1. Ingen anmälan behövs. Deltentan äger rum i M-huset (sal anslås på plats) och arrangeras av tentamensadministrationen som en "vanlig" tenta. Denna s.k. mitttenta är frivillig men ger en möjlighet att tentera av del 1 så att man kan koncentrera sig fullt på den andra godkäntdelen och överbetygsdelen vid sluttentamen. Om man inte känner sig nöjd med resultatet på mitttentan så kan man skriva om samma del på sluttentamen, bästa resultatet räknas.

Godkäntdelen, som testar om du behärskar godkäntmålen (se separat dokument med kursens lärmål), består av ett relativt stort antal uppgifter/deluppgifter/teoriuppgifter. Den typ av uppgifter som kan förekomma är dels sådana som enbart skall testa att du kan utföra de mest grundläggande kalkylerna på ett korrekt sätt och dels uppgifter av teoretisk natur, där du t.ex. skall kunna redogöra för vissa definitioner och satser. Bevis av satser kommer dock endast på tentamens överbetygsdel. I vecko-PM, som delas ut efter hand, finns detaljerad beskrivning av lärmålen för kursen. Dessa lärmål är huvudsakligen till för att studenten lättare skall kunna urskilja vilka krav som ställs för att bli godkänd och för att erhålla överbetyg.

Överbetygsdelen består av tre uppgifter. Dessa är dels av problemkaraktär (eventuellt med teoretiska inslag), dels rena teorifrågor där du t.ex. skall kunna avgöra om givna påståenden är sanna eller falska och ge argument för din slutsats. Du skall också kunna bevisa vissa satser, i enlighet med målbeskrivningen. Uppgifterna på överbetygsdelen bedöms (om inget annat anges) med poängskalan 0/4/6 poäng. Normalt krävs för poäng på en sådan uppgift att man redovisat en fullständig lösningsgång, som i princip lett, eller åtminstone skulle kunna leda, till målet. Även om man inte klarat godkäntdelen så sker rättning och kommentering av lösningar på överbetygsdelen. Normalt kan inte poäng från överbetygsdelen räknas in för att nå godkäntgränsen. Undantag görs om examinators helhetsbedömning av tentamen visar att studenten behärskar kursmålen nöjaktigt. Detta innebär bl.a. att man måste vara väldigt nära att klara godkäntdelen för att examinator över huvud taget skall överväga att ta hänsyn till lösningar på överbetygsdelen.

För betyg 4 krävs att du är godkänd på godkäntdelen och erhållit minst 33 poäng totalt på hela tentamen.
För betyg 5 krävs att du är godkänd på godkäntdelen och erhållit minst 42 poäng totalt på hela tentamen.
 
Tid plats och former för sluttentamen
Tentamensdatum anges i studieportalen.

Tillåtna hjälpmedel vid tentamina är endast formelsamlingen Formelblad för TMA043/MVE085 14/15 samt den ordlista som finns att hämta under Dokument här på denna kurshemsida. Inga andra hjälpmedel är tillåtna (ej heller miniräknare).
Eget papper får inte medföras. Om du upptäcker att du av misstag har otillåtet hjälpmedel med på tentan skall du omedelbart, utan något som helst dröjsmål, kalla på salsvakten och anmäla detta. Följande länk berättar om hur det går till att tentera på Chalmers: Tentamina och examination

Lösningsförslag läggs normalt ut på denna webbsida första arbetsdagen efter tentamensdagen. Om inget exeptionellt inträffar, får du epostmeddelande till ditt student.chalmers.se-konto med ditt tentamensresultat cirka tre veckor efter tentamensdagen. Du kan därefter granska din tenta och hämta ut den på MV:s expedition, öppen arbetsdagar 9-13 (utom onsdagar). Frågor eller synpunkter på rättning/bedömning framförs skriftligt på blankett som finns på expeditionen. Skriftligt svar lämnas till expeditionen inom ett par arbetsdagar. Då du fått detta svar kan du vid behov avtala tid för samtal med examinator.
Vid rättning och bedömning av tentamen är tentanden anonym. Eventuella bonuspoäng eller poäng från tidigare resultat påförs innan tentan är av-anonymiserad. Därigenom kan även totalbedömningen ske anonymt. Inga omprövningar av bedömningar görs efter av-anonymiseringen. Endast felaktigheter eller missuppfattningar korrigeras i samband med granskningen. Klagomål av typen: "Jag tycker att detta är värt mer" kan alltså inte leda till ändring av bedömningen.



Rutiner kring tentamina
I Chalmers Studentportal kan du läsa om när tentor ges och om vilka regler som gäller kring att tentera på Chalmers.

Vid tentamen ska du kunna uppvisa giltig legitimation och kvitto på erlagd kåravgift.

Meddelande om resultat fås enbart med epost via Ladok. (Ej muntligt på studieexpeditionen.) Detta sker automatiskt när resultaten är registrerade. Kontrollera att Du har fått rätt betyg och att poängsumman stämmer.

Vid ordinarie tentamen:
Då det är praktiskt möjligt ordnas ett separat granskningstillfälle av tentamen. Tidpunkt för detta meddelas på kurshemsidan. Den som inte kan delta vid granskningen kan efter detta hämta och granska sin tenta på Matematiska vetenskapers studieexpedition, måndag till fredag, kl 9.00-13.00. Eventuella klagomål på rättningen ska lämnas skriftligt på expeditionen, där det finns en blankett till hjälp.

Vid omtentamen:
Tentorna granskas och hämtas ut på Matematiska vetenskapers studieexpedition, måndag till fredag, kl 9.00-13.00. Eventuella klagomål på rättningen ska lämnas skriftligt på expeditionen, där det finns en blankett till hjälp.
Kursutvärdering
Kursrepresentanter för MVE085 är:

   albinc@student.chalmers.se              Albin Casparsson
   adamdah@student.chalmers.se         Adam Dahlin    
   jjack@student.chalmers.se                Jack Jönsson 
   josrune@student.chalmers.se            Josefine Runebrant 
   stisan@student.chalmers.se              Stina-Maria Sandgren

   adolfssonaxel@gmail.com                 Axel Adolfsson

Utvärderingen sker genom samtal mellan lärare och studentrepresentanter under kursens gång samt vid ett möte efter kursens slut då enkätresultatet diskuteras och rapport skrivs.Se följande mall för Utvärdering av kurser i studentportalen.

Kursutvärdering del 1
Kursutvärdering del 2

Gamla tentor



Föreläsningsmaterial

Övrigt kursmaterial