- Lösningsförslag till tentan den 29 aug 2014 [anslaget 31 aug 2014]
- Lösningsförslag till tentan den 25 april 2014 [anslaget 28 apr 2014]
- Lösningsförslag till tentan den 18 dec 2013 [anslaget 13 dec 2013]
- Under ovanstående länk kommer lösningsförslag att vara tillgängligt fr.o.m. torsdag den 19 dec 2013.
- Lycka till ! [anslaget 12 dec 2013]
Jag vill önska alla lycka till på tentamen onsdagen den 18 dec. Jag åker nu på semester och ber er kontakta min kollega Lennart Falk om ni har något viktigt ni behöver fråga som är av mer administrativ art eller som berör kursansvaret. Om ni har problem med uppgifter, teori eller annat som mer berör innehållet i kursen, men som ni känner att ni absolut vill ha hjälp med innan tentan, så ber jag er i första hand försöka kontakta någon av de övningsledare som har varit med på kursen.
- Några lärmål som utgår [anslaget 12 dec 2013]
Alla lärmål som finns listade i lärmålslistan under kursmaterial nedan (en sammanställning av alla lärmål som finns listade på vecko-PM) kan komma att testas på tentan, med följande undantag; Simpsons metod i avsnitt 6.7 utgår och kommer inte på tentan, likaså utgår beviset av entydighetssatsen för Taylorutvecklingar (beviset av Sats 13 i avsnitt 4.10) och kommer inte heller på tentan (dock skall ni kunna tillämpa satsen). Eftersom jag heller inte hunnit säga något om matriser på föreläsning så behöver ni inte kunna skriva om system av differentialekvationer på matrisform som i uppgift 7 och 8 i avsnitt 18.4. Ni skall dock kunna skriva om en högre ordningens differentialekvation som ett system av första ordningens differentialekvationer som ni gjorde på dataövning 3.
- Extra datorövning i läsvecka 7 [anslaget 6 dec 2013]
För de V-studenter som inte blir klara eller hinner redovisa dataövningsuppgifterna denna vecka så finns en sista chans kl.13-15 tisdagen den 10 dec i VÖ13 (se schemat). Om ni avser delta vid detta extra pass så vill jag att ni anmäler er via denna länk.
- Datorövning 3 [anslaget 5 dec 2013]
Fredagen den 6 december har V-studenterna sin sista dataövning och AT har motsvarande övning onsdagen den 11 dec. Nu hoppas jag alla har koll på förberedelser, salar och andra rutinerna kring dataövningsmomentet (se annars tidigare information om dataövningarna nedan).
- Lösningsförslag till överbetygstest 2 [anslaget 5 dec 2013]
- Överbetygstest 2 den 5 dec [anslaget 2 dec 2013]
Formerna för överbetygstest 2 är desamma som för överbetygstest 1 (se nedan). Uppgifterna på testet (inklusive teorifrågan) anknyter till avsnitten som finns med i vecko-PM 4 och 5 (dvs. avsnitt 2.10, 3.4, 3.7, 7.9, 18.1-18.6). Ni som vill skriva överbetygstestet får göra det i övningssalarna för grupp a (VV21), grupp d (VV31) eller grupp AT (VV33). I övningssalarna för grupp b (VV22) och c (VV23) kommer det enbart vara vanlig räkneövningsaktivitet. Den som tillhör grupp a, d eller AT och inte vill skriva testet får gärna stanna kvar i gruppen och ställa frågor till övningsledaren, men man får då försöka hålla nere ljudnivån med hänsyn till de som skriver testet. Här är förra årets överbetygstest.
- Kryssfri räkneövningsgrupp [anslaget 29 nov 2013]
Grupp c är kryssfri övningsgrupp de återstående två måndagsövningarna dvs. den som inte vill redovisa eller närvara vid kryssredovisningarna kan gå till grupp c där övningsledaren svarar på frågor som vid en vanlig räkneövning. Den som tillhör grupp c och vill redovisa får därför (tillfälligt) gå över till annan övningssal men får naturligtvis gå tillbaks till grupp c:s övningssal efter redovisningarna om så önskas.
- Redovisning av datorövningsuppgifter [anslaget 27 nov 2013]
Det har framkommit att handledarna på V:s datorövningar haft svårt att hinna med att granska alla som vill redovisa (speciellt mot slutet av övningarna). För att lätta lite på trycket gör vi så att den som vill och har möjlighet gärna får ta med egen dator till de vanliga räkneövningarna och redovisa uppgifterna där istället. Dessutom skall jag försöka fixa en extra handledare till den sista dataövningen som får gå runt och hjälpa till i båda salarna (KD1 och KD2). För den som trots allt inte blir klar vid sista dataövningstillfället eller hunnit redovisa då så kommer det vara möjlighet att göra kompletteringar i sista läsveckan. Exakt tid och plats för detta kommer anges här på kurshemsidan så snart det blir bestämt.
- Lösningsförslag till överbetygstest 1 [anslaget 22 nov 2013]
- Datorövning 2 [anslaget 21 nov 2013]
Formerna för datorövning 2 är desamma som för datorövning 1 (se nedan). Laborationsmaterialet hittar du på samma sida som tidigare. Samma gruppindelning som tidigare gäller. Den som ännu inte redovisat lösningarna på datorövning 1 kan göra det i början av denna andra datorövning istället. Jag vill dock påminna om att alla förväntas åtminstone läsa igenom laborations-PM innan själva datorövningen och börja fundera över hur uppgifterna kan lösas. För den som vill och har möjlighet så är det är okej att göra uppgifterna innan själva datorövningen och sedan redovisa under första delen av laborationstillfället..
- Överbetygstest 1 den 21 nov [anslaget 15 nov 2013]
På räkneövningen den 21 nov kan den som vill delta på ett s.k. överbetygstest. Testet är helt frivillgit men kan ge upp till 6 krysspoäng ett addera till övriga kryss från måndagsövningarna. Testet innehåller tre uppgifter; en problemuppgift där det krävs lösning, en flervalsfråga där det krävs motivering, samt en teoriuppgift som avser testa något teoretiskt lärmål (det kan t.ex. handla om att skriva ner bevis, definitioner eller härledningar). Uppgifterna (inklusive teorifrågan) anknyter till något av allt vi gått igenom fram t.o.m. avsnitt 7.6. I lärmålslistan är det som betraktas som teori markerat med blått. Flervalsfrågan består av två påståenden som ni skall avgöra om de är sanna eller falska, samt motivera varför. Den som vill träna på den typ av Sant/falskt-frågor som kan tänkas dyka upp kan studera de Sant/Falskt-påståenden som finns under kursmaterial nedan. Problemuppgiften anknyter till någon rekommenderad räkneuppgift, exempel i kursboken eller något jag räknat på någon föreläsning. Ta gärna även en titt på förra årets test om ni vill veta mer om hur testet är utformat. Här är förra årets överbetygstest.
- Protokoll från kursutvärderingsmöte 2 den 14 nov [anslaget 15 nov 2013]
- Datorövning 1 [anslaget 12 nov 2013]
Under kursmaterial längst ner på denna kurshemsida finns en länk till allt material som behövs vid datorövningarna (Här är en direktlänk). Under datorövningarna förväntas ni jobba två och två vid varje datorskärm. Förbered er väl inför själva datorövningen genom att åtminstone läsa igenom all text i PM för datorövningen och ta en titt på de sex uppgifter som finns insprängda i texten. För att bli godkända så skall alla sex uppgifter lösas och redovisas för resp handledare. Eftersom många kommer vilja bli granskade och avprickade mot slutet av övningen så är det viktigt att redovisningen går snabbt och smidigt. Om ni har frågor så passa på att ställ dom under själva passet, snarare än vid redovisningen. Jag vill också att ni placerar lösningarna till alla sex uppgifterna i en och samma m-fil som olika celler så att handledaren snabbt kan få en överblick av vad ni gjort. Skriv kommentarer i era lösningar så att det går att följa hur ni tänkt. Alla förväntas presentera sina lösningar, handledaren skall inte behöva sätta sig in i vad ni gjort på egen hand.
- Grupptillhörighet vid V:s datorövningar [anslaget 5 nov 2013]
Här är en länk till ett formulär i vilket du kan välja vilken V-grupp du vill tillhöra vid de tre datorövningarna på kursen. OBS! AT har egna datorövningar vid andra tider och behöver därför inte fylla i detta formulär.
- Sant/falskt-frågor [anslaget 30 okt 2013]
Under kursmaterial längst ner på denna kurshemsida kommer jag i slutet av vissa läsveckor (prel.1,2,4,6) lägga ut dokument med ett antal påståenden, för vilket ni skall försöka avgöra om de är sanna eller falska. Testa gärna dig själv efter varje läsvecka. De flesta påståendena är enkla test på saker vi gått igenom och du bör kunna svara på frågorna utan att använda papper och penna.
- SI på envariabelkursen [anslaget 30 okt 2013]
Jag vill göra alla uppmärksamma på SI-verksamheten som finns tillgänglig som extra stöd i denna kurs. SI är kontinuerligt återkommande studiegruppsmöten dit alla som går kursen är välkomna. Tid och plats finns schemalagt i Time Edit. Mötena leds av äldre studenter som gått kursen ett tidigare år och som är väl insatta i kursens innehåll och krav. Deltagandet är frivilligt och utgår från studentens behov. På mötena diskuterar man stoffet från föreläsningarna och får hjälp med att hitta metoder för hur man angriper materialet på bästa sätt. Den äldre studenten fungerar som motor för gruppen och bidrar till att nya samarbetsformer uppstår.
- Mattesupport på Chalmers huvudbibliotek [anslaget 30 okt 2013]
Jag vill också göra alla uppmärksamma på mattesupporten vid Chalmers huvudbibliotek. Det är öppet kl.16-18 på onsdagar och kl.17-19 på torsdagar och bemannas av studenter med ett brinnande intresse för att hjälpa andra studenter med matematikstudierna. Passa på att utnyttja den extra möjligheten till hjälp när det uppstår akuta frågetecken som måste redas ut eller om ni bara vill sitta ner i lugn studievänlig miljö och samtidigt ha nära till hjälp om det skulle behövas.
- pdf med kursinfo från första föreläsningen [anslaget
28 okt 2013]
Filen finns även nedan under föreläsningsmaterial.
- Kursen
finns även
som kursaktivitet i Ping Pong [anslaget
22 okt 2013]
Du som är registrerad (eller omregistrerad) på kursen har även tillgång till kursaktiviteten i lärplattformen Ping Pong. Utöver den information och det material som kommer finnas på denna sida så har Ping Pong-aktiviteten några extra finesser. T.ex. kan du granska vilka kryssuppgifter och datorövningsuppgifter du blivit godkänd på (under fliken Mål och Framsteg) och skicka meddelanden eller frågor genom s.k. PIM till oss lärare eller andra klasskamrater. Här är en direktlänk till aktiviteten i Ping Pong.
- Schemat [anslaget 22 okt
2013]
Här är en direktlänk till schemat i Time Edit