Aktuella meddelanden
Välkommen till kursen i Linjär algebra tmv166/186 för M/TD vårterminen 2013.
Schemat för kursen hittar du via länken till webTimeEdit på sidans topp.

OBS! Info på kurshemsidan preliminär fram till kursstart.

Glöm inte att registrera dig:
Under kursen är det möjligt att göra sju stycken duggor (dessa ger sedan bonuspoäng till tentan). Man kommer åt dessa duggor via ett webbgränssnitt med inloggning i MapleTA men det är bara de studenter som är registrerade på kursen som kan få nödvändiga inloggningsuppgifter.
Lärare
Kursansvarig: Joakim Becker, epost becker  (tel 7723573)
Övningsledare: se nedan
Labhandledare: se nedan

Övningsledare
grupp A: sal: FL51,ML16  Joakim Becker
grupp B: sal: FL52,ML12  Sverker Mattsson
grupp C: sal: FL62,ML13  Magnus Önnheim
grupp D: sal: FL63,ML14  Olof Elias
grupp E: sal: FL71,ML15  Robert Andersson
grupp TD: sal: FL72,ML11  Joel Lindkvist
Matlab sal:  Dmitrii Zhelezov

Labbar: Torsdagar
08-10:  M1d,e  MT0,MT9   Olof och Robert,       TD:    HC105,HC110 Joel och Dmitry
10-12:  M1a,b  MT0,MT9   Joakim och Magnus,   M1c:  HC105 Olof (V2,5) el Robert (V3,6) el Joel (V1,4) HC110 Dmitry
Kurslitteratur
David C. Lay: Linear Algebra and its applications (4:th edition), Addison-Wesley.
Även andra uppdaterade upplagan, tredje upplagan och tredje uppdaterade upplagan bör fungera bra.
Följande avsnitt ingår: 1.1-1.9, 2.1-2.5, 2.8-2.9, 3.1-3.3, 4.1-4.7, 5.1-5.4, 5.7, 6.1-6.5, 7.1-7.2.
Rättelser till facit i utgåva fyra
Svar till jämna uppgifter finner ni här
Matlablitteratur enligt nedan
Denna är avsedd som stöd för datorlaborationerna och kommer inte att direkt utnyttjas i undervisningen. Relevanta avsnitt i P. Jönsson är 9.1-9.13, 12.1-12.5, 12.9-12.10.

Engelsk-svensk ordlista med översättning från engelska till svenska av de viktigaste begreppen i kursen.
Observera att tentamen ges på svenska, så man behöver kunna de svenska namnen på de grundläggande begreppen. Meddela mig om du saknar något i listan!
Program

Vecko-PM läggs ut efterhand.

Vecko PM
Avsnitt i Lay
Innehåll ppt-bilder
Kryssuppgifter
Vecka 1  1.1 - 1.9,
 Linjära ekvationssystem
Kryssuppgifter_V2
Vecka 2
 2.1 - 2.5
 Matrisalgebra
Kryssuppgifter_V3
Vecka 3
 3.1 - 3.3
 Determinanter
Kryssuppgifter_V4
Vecka 4  2.8 - 2.9, 4.1 - 4.6  Underrum i Rn, Vektorrum Kryssuppgifter_V5
Vecka 5  4,7, 5.1 - 5.4, 5.7
 Basbyte, Egenvärden och egenvektorer Kryssuppgifter_V6
Vecka 6
 6.1 - 6.6, 7.1, 7.2
 Rn, Projektion och minsta kvadratmetoden, Symmetriska matriser och diagonalisering, kvadratiska former Kryssuppgifter_V7

Inget PM vecka 7
 
 Repetition och reserv

Datorlaborationer och övningar med Matlab

Matlab ingår som ett obligatoriskt laborationsmoment i kursen. Syftet med detta moment är att ge ökade insikter i matematiken och hur den kan tillämpas. Undervisningen sker huvudsakligen under de schemalagda handledningstillfällena då man förväntas arbeta med laborationsuppgifterna nedan. Vid behov kan vissa inslag i dessa behandlas under föreläsningar. Kurslitteraturen är avsedd som stöd för det enskilda arbetet och kommer inte att direkt utnyttjas i undervisningen.

För godkänt på kursen krävs att Matlabmomentet är godkänt.

Matlabmomentet är godkänt genom att man deltagit aktivt (90 minuter) under minst fem av de sju handledningstillfällena och då arbetat med och redovisat åtminstone uppgifterna i de fyra första laborationerna. Den femte är frivillig. Vid redovisningen ska alla uppgifter till en viss laboration redovisas samtidigt. Skriv en scriptfil med en cell för varje uppgift så att du snabbt kan visa att dina lösningar fungerar och kan förklara din lösning. Kopiering av annans lösning är plagiering och alltså inte tillåtet. Det är däremot tillåtet att hjälpa varandra så att alla förstår hur uppgifterna kan lösas.

Den som inte deltagit i tillräcklig omfattning under handledningstillfällena men löst de obligatoriska uppgifterna kan bli godkänd efter redovisning och muntligt förhör. Kontakta examinator för att bestämma tid för redovisning och förhör.


Handledning ges antingen 8-10 eller 10-12 på torsdagarna under perioden enligt schemat:

8-10: M1d,e i MT0,MT9 handledare: Olof och Robert, TD i HC105,HC110 handledare Joel och Dmitry
10-12:  M1ab i MT0,MT9 handledare: Joakim och Magnus, M1c i HC105 handledare: Olof (V2,5) el Robert (V3,6) el Joel (V1,4). HC110 Dmitry

Vid varje dator får högst två studenter arbeta, inte fler. För att arbetet skall fungera smidigt är det nödvändigt att alla följer schemat och passar tiden. Vid sen ankomst riskerar du att inte få räkna närvaron och att inte få tillgång till dator. Matlablaborationer
  1. Laboration 1
  2. Laboration 2
  3. Laboration 3
  4. Laboration 4
  5. Laboration 5

Referenslitteratur:
  1. Material (utvecklat av MV) som ger en kortfattad introduktion till Matlab
  2. Holly More, MATLAB for Engineers
    (Ger en introduktion till Matlab och kräver inledningsvis ingen matrisalgebra.
    Är utmärkt för självstudier.)
  3. Per Jönsson, MATLAB-beräkningar inom teknik och naturvetenskap
    (Kräver kunnskaper i Matrisalgebra. Innehåller lite mer avancerade övningar och modelleringsuppgifter
    Är utmärkt som referemslitteratur/uppslagsbok)
Kurskrav

I kursen behandlas många av de grundläggande begreppen inom linjär algebra, framförallt linjära ekvationssystem, matrisalgebra, determinanter, linjära avbildningar,  vektorrum, ortogonala projektioner, minsta kvadratmetoden, egenvärden, egenvektorer och diagonalisering. Dessutom ingår en del numerisk linjär algebra tillsammans med Matlabtillämpningar.

För att göra lärandemålen tydligare för den som studerar ges detaljerade lärandemål, uppdelade på mål för godkänd och mål för överbetyg. Dessa mål presenteras veckovis i vecko-PM och på föreläsningar. Det kan ske smärre förtydliganden under kursens gång. Följande länk ger en sammanställning av lärandemål.

För godkänt på kursen krävs dels att det obligatoriska Matlabmomentet är godkänt, dels godkänt på den skriftliga tentan. Betyget på kursen baseras helt på tentamensresultatet, se nedan.

Om Matlabmomentet inte är godkänt då tentamensresultatet skall rapporteras till Ladok anses kursen underkänd. Du får lov att tentera, men oavsett resultat kommer tentan att betraktas som underkänd tills Matlabövningarna är godkända. Under förutsättning att de blir godkända innan kursen ges nästa läsår får du ditt resultat rapporterat med betyg enligt nedan. Är de inte godkända innan kursen ges nästa läsår måste du tentera på nytt.

Kursens mål finns angivna i kursplanen.
Duggor/Inlämningsuppgifter i MapleTA och presentation av lösningar (kryssuppgifter)

Under kursens gång kan man göra sammanlagt sju duggor i en nätbaserad miljö som kallas MapleTA.
Man kommer att få bonuspoäng (till Godkäntdelen) beroende på hur många godkända duggor man har enligt följande:
5 godkända duggor:  4 poäng
4 godkända duggor:  2 poäng
Det är med andra ord viktigt att vara aktiv under hela kursen.
Bonusen är giltig under innevarande läsår (tenta i mars 2013, omtentor i augusti 2013 och januari 2014.)

Kursdeltagare (som är registrerade!) kommer så snart möjligt att få ett konto i MapleTA och i samband med det ett e-brev med inloggningsuppgifter till e-postadressen på Chalmers.

Du loggar in i Maple TA på MapleTA

Syftet med duggorna är att du ska kunna kontrollera att du kan det som för tillfället är aktuellt i kursen. Det är tillåtet att ta hjälp av andra kursdeltagare. Det är inte tillåtet att låta någon annan göra duggan åt en, eller att ta hjälp av programvara för att lösa uppgifterna. När du lämnar in duggan intygar du samtidigt att du förstått de svar du lämnat och att du själv kommit fram till dem.

Duggorna,som består av ett varierande antal uppgifter, öppnas normalt på ? och stängs tisdag midnatt en vecka senare.

Du kan göra duggan hur många gånger du vill så länge den är tillgänglig. Bästa resultatet räknas. Om du startar om med ett nytt exemplar ser det annorlunda ut än förra gången; uppgifterna är likartade men inte samma.

Du behöver inte vara inloggad hela tiden. Om du vill logga ut under tiden duggan pågår klickar du på Quit & Save. När du loggar in igen och öppnar duggan har du då kvar ditt exemplar. Högst upp till höger på duggan kan du se den tid som är kvar.

För att rätta duggan klickar du på Grade. Rekommendationen är att arbeta med samma dugga hela tiden och inte klicka på GRADE förrän man har klarat alla uppgifter.

På den sida i Maple TA där du öppnar duggan finns länken GRADEBOOK längst upp till vänster. Om du klickar där kan du se dina registrerade resultat.

Generellt gäller att du ska skriva dina svar som på en miniräknare.

Tänk på att

I de felsta uppgifter finns en länk PREVIEW. Använd den för att se att Maple TA uppfattar det du skrivit korrekt. (Den fungerar inte i alla uppgifter!)

Du ska ha java aktiverat i din webbläsare och se till att det är uppdaterat. Du kan kolla det på http://www.java.com/en/download/installed.jsp


Ett viktigt lärmål i er utbildning berör kommunikation. I denna kurs formuleras det som att ni skall kunna förklara begrepp, idéer, metoder mm. Min tanke är att vi skall arbeta mer med det under övningarna. Varje vecka (utom den första) ges fem-sex uppgifter som man skall lösa och vara beredd att presentera på tavlan i övningsgrupperna. Man skall då förklara för de andra i gruppen hur man resonerat för att komma fram till lösningen. Övriga kan sedan komma med alternativa resonemang/lösningsidéer. Presentationen betygsätt inte, det handlar ju om att öva sig i syfte att bli bättre på att förklara.

Att förklara något är generellt ett överbetygsmål i denna kurs. Därför är det inte ett krav för godkänt att man presenterar något på tavlan. Uppgifterna kommer däremot att huvudsakligen vara på godkändnivå, vilket innebär att alla kommer att ha glädje att att lösa uppgifterna på ett sådant sätt att det är möjligt att presentera lösningen för andra. Som belöning för att man har deltagit i presentationsdelen får man 4 bonuspoäng till överbetygsdelen. Det jämställs alltså med att man löst en överbetygsuppgift nöjaktigt men inte fullständigt korrekt. Detta innebär att med 29 poäng på G-delen får man betyg 4. Också dessa poäng gäller ett år.

Kravet för att få bonuspoängen till Överbetygsdelen är att man minst fem av de sex veckorna kryssar minst 2 uppgifter och under hela kursen kryssar minst 20 av de 30-36 uppgifterna. Ett kryss betyder att man löst uppgiften och är villig att presentera lösningen för gruppen. Krysset suddas inte ut för att ett resonemang inte riktigt håller eller om man räknat lite fel. Det gör det däremot om man visar att man inte vet vad man gjort eller varför man gjort det (då stryks veckans kryss helt). Den som inte helt uppfyller kraven får ingen bonuspoäng.

Alla verkar intresserade av att vilja vara med på detta. Vi kommer därför att ha presentation av kryssuppgifter i alla grupper på fredagsövningarna V2-V7.


Examination

Kunskapskontrollen sker genom skriftlig sluttentamen. Denna är delad i två delar, en första del, som kan ge godkänt på kursen (betyg 3) och en andra del, som, om tentanden erhållit godkänt på första delen, kan ge betyg 4 eller 5. De två delarna måste genomföras vid ett och samma tentamenstillfälle. Student som redan är godkänd på kursen, men önskar höja betyget, måste således både uppnå godkänt på första delen vid omtentamen och samtidigt prestera tillräckligt bra på den andra delen.

Den första delen består av ett relativt stort antal uppgifter/deluppgifter som kan ge maximalt 32 poäng. Dessa uppgifter skall enbart kontrollera om du nått målen för godkänt preciserade i veckoPM. Du skall kunna utföra de mest grundläggande kalkylerna på ett korrekt sätt och i vissa fall redogöra för hur motsvarande kalkyl skall utföras med Matlab. Andra uppgifter är mer komplexa, men fortfarande på en grundläggande nivå. Även uppgifter av teoretisk natur förekommer: du skall kunna redogöra för vissa begrepp och satser i enlighet med målformuleringarna. .
För godkänt på denna del krävs 25 poäng. Bonuspoäng från duggor enligt ovan räknas in i poängen på denna del, men högsta möjliga poäng är trots det alltid 32.

Den andra delen består av tre uppgifter. Dessa är dels av problemkaraktär, eventuellt med teoretiska inslag (gränsen mellan teori och problem är diffus), dels rena teorifrågor som bevis av satser, avgöra om ett påstående är sant eller falskt mm. Normalt krävs för poäng på uppgift att man redovisat en fullständig lösningsgång, som i princip lett, eller åtminstone skulle kunnat leda, till målet.
I allmänhet kan inte poäng från andra delen räknas in för att nå godkäntgränsen. Undantag görs om examinators helhetsbedömning av tentamen visar att studenten behärskar kursmålen nöjaktigt.
Bonuspoäng från kryssuppgifter enligt ovan räknas in i poängen på denna del, men högsta möjliga poäng är trots det alltid 50. För betyg 4 krävs godkänt på första delen och minst 33 poäng totalt.
För betyg 5 krävs godkänt på första delen och minst 42 poäng totalt.

Tillåtna hjälpmedel: Endast den engelsk-svenska ordlistan är tillåtet hjälpmedel. Ingen kalkylator.

Rutiner kring tentamina
I Chalmers Studentportal kan du läsa om när tentor ges och om vilka regler som gäller kring att tentera på Chalmers.

Vid tentamen ska du kunna uppvisa giltig legitimation och kvitto på erlagd kåravgift.

Meddelande om resultat fås enbart med epost via Ladok. (Ej muntligt på studieexpeditionen.) Detta sker automatiskt när resultaten är registrerade. Kontrollera att Du har fått rätt betyg och att poängsumman stämmer.

Vid ordinarie tentamen:
Då det är praktiskt möjligt ordnas ett separat granskningstillfälle av tentamen. Tidpunkt för detta meddelas på kurshemsidan. Den som inte kan delta vid granskningen kan efter detta hämta och granska sin tenta på Matematiska vetenskapers studieexpedition, mvexp.math@chalmers.se. Eventuella klagomål på rättningen ska lämnas skriftligt på expeditionen, där det finns en blankett till hjälp.

Vid omtentamen:
Tentorna granskas och hämtas ut på Matematiska vetenskapers studieexpedition, mvexp.math@chalmers.se. Eventuella klagomål på rättningen ska lämnas skriftligt på expeditionen, där det finns en blankett till hjälp.
Kursutvärdering
I början av kursen bör minst två studentrepresentanter ha utsetts för att tillsammans med lärarna genomföra kursutvärderingen. Utvärderingen sker genom samtal mellan lärare och studentrepresentanter under kursens gång samt vid ett möte efter kursens slut då enkätresultatet diskuteras och rapport skrivs.
Se följande mall för Utvärdering av kurser i studentportalen.
Gamla tentor
tenta 050319 tenta 050820 tenta 060113 tenta 060311
lösning till 050319 lösning till 050820 lösning till 060113 lösning till 060311
tenta 060826 tenta 070117 tenta 070317 tenta jan 08

lösning till 070117 lösning till 070317 lösning jan 08
tenta 10 mars 08 tenta 15 mars 08 tenta 23 aug 08 tenta 090115
lösning 10 mars 08 lösning 15 mars 08 lösning 23 aug 08 lösning 090115
tenta mars 09 tenta aug 09 tenta jan 10 tenta mars 10
lösning mars 09 lösning aug 09 lösning jan 10 lösning mars 10
tenta aug 10 tenta jan 11
lösning aug 10 lösning jan 11 tenta och lösning mars 11 tenta och lösning aug 11
tenta mars 2012 tenta augugsti 2012
lösning mars 2012 lösning augusti 2012 tenta och lösn mars 13 tenta och lösn augusti 13
tenta jan 14 med lösning